10 pasi pentru a schimba roata

Nimic nu e mai frustrant decat o pana, mai ales cand drumul e lung si foarte obositor. Majoritatea soferilor stiu deja sa rezolve singuri aceasta problema. Pentru proaspetii soferi, care nu s-au lovit inca de asa ceva iata pasii care trebuie urmati pentru a schimba rapid roata cu probleme:

1. Parcati masina pe o suprafata dreapta si solida si trageti frana de mana. Nu lucrati niciodata pe o suprafata moale sau inegala!
Daca pana are loc in timp ce conduceti, trageti pe dreapta si porniti luminile de avarie. Asezati un triunghi reflectorizant si nu incercati sa inlocuiti cauciucul daca soseaua nu este sigura. Daca aveti o vesta reflectorizanta, imbracati-o!Daca aveti pasageri acestia trebuie sa coboare din masina si sa se duca intr-un loc sigur, un pic mai departe de locul unde veti lucra si, bineinteles departe de trafic.
2. Scoateti roata de rezerva, cricul si levierul din 2portbagajul masinii sau de unde o aveti. De asemenea, ca sa nu va murdariti, folositi manusi si puteti scoate si presurile si sa le asezati, cu partea pe care stati cu picioarele in jos, astfel nu va veti murdari pantalonii cand veti ingenunchea ca sa demontati roata.
3. Daca e necesar, folositi levierul pentru a scoate capacul rotii. Slabiti piulitele/prezoanele intorcandu-le in sens contrar acelor de ceasornit. Nu scoateti piulitele pana cand nu ridicati vehicolul.

4. Folosind cricul, ridicati masina pe partea unde a avut loc pana. Cricul trebuie pozitionat doar in anumite locatii ale masinii, asa ca verificati manualul pentru a gasi locul pentru masina dumneavoastra. O asezare incorecta a cricului poate deteriora masina, si va poate pune in pericol. De asemenea, nu incercati niciodata sa lucrati sub masina, atunci cand aceasta este ridicata de cric!
5. Dupa ce ati ridicat masina, scoateti piulitele (cele pe care le-ati slabit mai devreme). Scoateti roata si puneti-o deoparte.6. Instalati roata de rezerva si montati piulitele sau prezoanele.
7. Coborati vehicolul si scoateti cricul. Strangeti piulitele in mod egal si intr-o secventa diagonala (sau cea recomandata in manualul masinii).

secvente-de-strangere

8. Remontati capacul, puneti roata dezumflata in portbagaj, impreuna cu cricul si levierul.
9. Cand ajungeti la destinatie, verificati piulitele cu o cheie dinamometrica.

Si gata! Sunteti pregatiti din nou de drum si va puteti continua vacanta fara, speram, alte incidente. Drum bun!

10. Dupa ce ati ajuns la destinatie si ati verificat piulitele, intorceti-va la locul unde ati schimbat roata si luati pasagerii pe care i-ati uitat in camp.