Femeile care au modelat industria automobilelor

Saptamana aceasta a fost Ziua Internationala a Femeii, o zi sarbatorita in aproape toata lumea. Cu ocazia acestei zile s-au facut urari, s-au oferit flori si cadouri, care de care mai extravagante. Scopul acestui articol nu este insa de a face urari, ci de a reaminti tuturor de cateva femei uimitoare si de o mica parte dintre lucrurile oferite de acestea intregii societati, mai exact impactul pe care l-au avut asupra industriei automobilelor.

Bertha Benz a fost sofer de incercare, mecanic, inventatoare, dar poate cel mai important a fost primul sofer de cursa lunga din lume. In 1888, dorind sa isi viziteze mama care locuia la aproximativ 100 de kilometri departare, a facut prima cursa lunga intr-un vehicul cu motor.

Doua dintre componentele vitale ale unei masini sunt semnalizarea si stopurile. In spatele lor sta Florence Lawrence, una din primele vedete ale filmului mut.

semnalizare

Lawrence era extrem de pasionata de masini si, indata ce si-a permis, si-a cumparat una. „Pentru mine, o masina este aproape umana, un obiect care raspunde daca dai dovada de bunatate, intelegere si grija, la fel cum raspund si oamenii” a spus ea la un moment dat. In 1914 s-a decis sa puna in practica aceasta idee si a ajutat soferii si masinile sa-si comunice intentiile realizand un „brat mecanic de semnalizare”, imbunatatind astfel siguranta la volan. Din pacate, nu si-a patentat niciodata inventiile.

In urma unei calatorii la New York in iarna anului 1902, Mary Anderson, dandu-si seama de pericolul vizibilitatii reduse cauzate de conditiile meteo nefavorabile, a inventat stergatorul de parbriz. Desi a reusit sa isi patenteze inventia, niciunul dintre producatorii de automobile nu a considerat ca dispozitivul este demn sa de a fi montat pe masinile lor si au refuzat sa ii cumpere inventia. Dupa expirarea patentului, in 1920, firma americana Cadillac a decis sa introduca designurile lui Andereson pe toate masinile produse, creand astfel un nou standard.

stergator-de-parbriz

Edith Flannigen este o chimista de origine americana care, in anii 50, a inventat zeolit Y, o sita moleculara folosita in rafinarea petrolului, contribuind in felul acesta la imbunatatirea proprietatilor benzinei, facand-o mai putin poluanta si mai sigura.

Imaginati-va o clipa cum ar fi fost iarna aceasta daca nu ati fi avut incalzire in masina. Ei bine, fara sistemul de incalzire a masinii inventat de Margaret A. Wilcox in 1893, care sta la baza sistemelor moderne de incalzire probabil ca am fi degerat cu totii.

Hedy Lamarr este o actrita de origine austrica care este extrem de cunoscuta pentru frumusetea ei si filmele in care a jucat. Ceea ce este insa trecut cu vederea este poate cel mai important rol pe care l-a jucat, care, nu a fost pe marele ecrane ci in dezvoltarea unui sistem de radio-ghidare folosit de torpilele folosite de Aliati in Al Doilea Razboi Mondial, studiile ei punand bazele multora dintre tehnologiile folosite astazi, inclusiv GPS-ul pe care il avem in masina si pe care il folosim pentru a ne ghida spre destinatii necunoscute.

 

Dorim sa le multumim tuturor femeilor pentru contributiile zilnice pe care le aduc si pentru inventiile care ne-au modelat societatea.