Noul feature al Modelului X – portbagajul accesibil tuturor

De fiecare data cand plecam undeva cu masina avem tendinta de a ne lasa lucrurile in portbagaj: de la trusa de unelte pana la bagaje. Credem ca lasandu-le acolo ele vor fi relativ in siguranta si nimeni nu va reusi sa deschida portbagajul si sa ne ia lucrurile, cel putin nu fara sa depuna un efort considerabil.

portbagaj-fataEi bine, nu e valabil in cazul Modelului X de la Tesla. Portbagajul din fata poate fi deschis foarte usor cu o simpla surubelnita in mai putin de 2 minute, fara a lasa vreun alt semn vizibil in afara de pornirea alarmei.

O explicatie exista pentru aceasta „scapare”: in cazul unui accident, serviciile de urgenta trebuie sa poata opri sistemul electric pentru a evita riscul electrocutarii. Punctul de acces la sistem este prin interiorul portbagajului si trebuie sa fie usor accesibil, fara sa fie nevoie de o cheie.

In ciuda acestei explicatii, problema totusi ramane: un hot poate, teoretic, deschide portbagajul si poate lua tot ce este inauntru inainte ca proprietarul sa reuseasca sa iasa din casa sa vada ce se intampla. Daca hotul inchide portbagajul inainte sa o ia la fuga cu prada, proprietarul va gasi masina exact cum a lasat-o, va trage concluzia ca alarma s-a declansat din intamplare si nu realiza ca a fost jefuit decat la cateva zile dupa incident.
In manualul masinii, insa, nu este precizata aceasta vulnerabilitate si nici nu este descris modul de acces, probabil din cauza ca nu vor sa de-a idei anumitor persoane (din acelasi motiv nici noi nu am descris procedeul in acest articol).

Tesla Model X ramane totusi o masina de exceptie si portbagajul din spate e perfect securizat (sau cel putin nu a fost descoperita nicio vulnerabilitate pana acum). Totusi, trebuie sa tinem cont de aceasta vulnerabilitate si sa nu ne lasam bunurile in portbagajul din fata, cel putin pana nu apare o solutie salvatoare.