Polite & Proteste

 protest1Dupa cum probabil ati auzit, in ultimele zile, Bucurestiul si alte cateva orase mari din tara(Arad, Brasov,  Sibiu, etc.) au fost blocate partial de sute de soferi de camioane, tiruri, autobuze, microbuze si taxiuri, o forma de protest a transportatorilor impotriva tarifelor foarte ridicate a politelor RCA (raspundere civila auto). Protestele erau, probabil, inevitabile, avand in vedere ca in iulie 2016 ASF (Autoritatea de supraveghere financiara) raporta ca in ultimele 12 luni prima medie RCA crescuse, pentru transportatori, cu 52,7%.

protestIn urma protestelor impotriva tarifelor foarte mari, care a culminat cu 1500 de persoane, si multe camioane, tiruri si camioane adunate in fata Palatului Victoria s-a ajuns la un compromis: limitarea tarifului RCA la maxim 7500 de lei pe an pentru un camion, o  reducere semnificativa de la 12000 de lei.

Aceasta solutie, care era una din cererile protestatarilor a fost adoptata de executiv prin intermediul unei ordonante de urgenta publicata pe site-ul Ministerului finantelor. Limita maxima de 7500 de lei este valabila doar pe o perioada de 6 luni si va exista un tarif de referinta, al carui scop este limitarea cresterilor tarifelor RCA. Printre prevederile ordonantei se numara si faptul ca polita se va putea incheia pe o perioada intre 1 si 12 luni, plata primelor se va putea efectua in rate, iar despagubirile vor trebui platite de asigurator in termen maxim de 40 de zile de la constatarea daunei, daca exista toate documentele necesare.