Ponturi pentru o primavara fara probleme

Iarna a trecut si primavara si-a intrat in drepturi. Probabil ca va ganditi ca greul a trecut si circulatia va deveni mult mai usoara acum ca a venit primavara. Nu este chiar asa si primavara aduce noi provacari soferilor. De exemplu, chiar mentalitatea „greul a trecut” care se instaleaza dupa topirea zapazii si a ghetii poate cauza probleme serioase.

1. Verificati si inlocuiti anvelopele uzate, pentru a avea o tractiune cat mai buna in noile conditii meteorologice. O sosea umeda poate fi la fel de alunecoasa ca una acoperita de polei. Exista un fenomen numit acvaplanarea sau hidroplanare care cauzeaza pierderea contactului intre cauciucuri si asfalt. De asemenea, uleiul care a picurat de la alte masini se va ridica la suprafata apei, crescand nivelul de alunecare. Poate fi o idee buna sa folositi benzile centrale, deoarece apa se va concentra in cele exterioare.

ponturi-pentru-o-primavara-fara-probleme-2

2. Mariti distanta intre masina dumneavoastra si cea din fata atunci cand ploua. Deoarece conditiile sunt departe de a fi ideale, distanta de franare se mareste considerabil. Este recomandat sa mariti distanta pentru a evita potentiale accidente.

3. Verificati stergatoarele de parbriz. Dupa o iarna cu zapada si gheata din belsug, stergatoarele de parbriz ca nu mai sunt in cea mai buna stare. In caz ca este prima data cand le schimbati puteti da click aici pentru a vedea exact procedura de intretinere si de inlocuirea a acestora. Este recomandat sa curatati bine si parbrizul inainte de a pleca la drum pentru a imbunatati eficienta stergatoarelor si vizibilitatea in general.

ponturi-pentru-o-primavara-fara-probleme-1

4. Datorita vremii tot mai calduroase, motociclistii si ciclistii vor incepe sa fie din ce in ce mai des intalniti. Exersati-va atentia pentru a observa mai repede participantii pe doua roti si oferiti-le spatiul de care au nevoie. De asemenea, este recomandat sa fiti foarte atenti in zonele rezidentiale, deoarece si copiii vor dori sa profite de vremea frumoasa.

5. Aveti grija la gropi! Primavara este si anotimpul gropilor. Efectele ghetii si zapezii pot fi vazute si la nivelul integritatii drumurilor. Asa ca fiti cu ochii in patru si evitati gropile. Daca totusi nu le puteti evita, nu franati atunci cand treceti peste ele. Incetiniti cand va apropiati si eliberati frana inainte de impact. Franarea face ca rotile sa se loveasca de marginea gropii cu mai multa forta decat atunci cand se trece pur si simplu peste ele.

Cu alte cuvinte, ramaneti in continuare vigilenti! Drum bun!