Stiti care sunt tarile cu cel mai inalt nivel de siguranta rutiera?

Da, ati ghicit: tari din nordul Europei, precum Norvegia, Suedia, Regatul Unit, Germania (conform unui studiu efectuat in 2-13 si publicat in 2015 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii).

drive-safe

Pentru a intelege de ce unele tari au un nivel atat de ridicat pentru siguranta pe sosele, trebuie sa luam mai multi factori in considerare: conditia soselelor, nivelul venitului si educatia noilor soferi. Tarile cu cele mai scazute standarde de siguranta se afla de obicei in America Centrala, nordul Americii de Sud, Africa, Orientul Mijlociu si Asia, in timp ce tarile cu standarde ridicate si cu numarul cel mai mic de coliziuni si victime sunt deobicei in Nordul Europei. Numerele par sa indice faptul ca tarile putin dezvoltate au standarde scazute, probabil datorita legilor care nu sunt puse in aplicare si a educatiei soferilor care nu primeste suficienta atentie.

Daca ne uitam la Germania, una din cele trei tari mentionate anterior ca fiind locuri unde putem conduce in siguranta, vom observa ca pentru a primi permisul de conducere un sofer trebuie sa urmeze un curs de condus mult mai amplu si de durata mai lunga. Pentru a obtine permisul, soferul trebuie sa urmeze cursuri teoretice, cursuri speciale, un test teoretic, un test practic si un examen final.

Acest proces indelungat este necesar pentru a asigura ca potentialul viitor sofer acumuleaza impreuna cu un instructor toate cunostiintele pentru a putea conduce in siguranta, inainte de a se aventura pe cont propriu. Acestea includ: condusul pe sosele si autostrazi, pe drumuri de tara, sub diverse conditii, inclusiv condus pe timp de noapte. Bineinteles toate aceste ore si cursuri suplimentare e un proces costisitor, costul pentru a obtine un permis in Germania variind intre 1400 si 2000 de Euro, dar la finalul acestora soferul va avea mai multa experienta si mai multe cunostiinte care vor duce la un numar scazut al accidentelor rutierelor. Probabil seriozitatea cu care este privita in aceste tari tine si de mentalitate, aici o masina ne fiind privita ca un simplu mijloc de transport ci si ca o potentiala arma daca masina ajunge in mainile unui sofer neexperimentat si insuficient pregatit.

kcadsIn caz ca va intrebati, Romania se afla pe pozitia 48 in acest clasament, departe de a se regasi printre cele mai sigure tari din lume. O mica consolare este ca totusi ne pozitionam totusi, din punct de vedere al sigurantei, atat deasupra mediei europene (ma refer la intreg continentul, nu la Uniunea Europeana) dar si deasupra Statelor Unite care pot fi gasite pe locul 52, respectiv 62.

Concluzia? Faceti tot ce puteti pentru a imbunatati siguranta pe sosele romanesti, urmati cursurile, invatati si respectati regulile de circulatie si nu va folositi masina pentru a alerga dupa Pokemoni.